Monday

16. Kuih Raya

Salam,

Semalam kami adik-beradik buat kuih raya. Sebenarnya kami cuma nak tolong mak buat rempeyek kacang tanah je. Lepas tu adik nak buat biskut raya pulak. Lama dah tak buat biskut, bertahun-tahun tak buat. Kami buat biskut coklat chips tapi kami lupa bubuh tepung jagung sikit time adun kali pertama..jadilah biskut kami tu keras semacam. Kelakar je jadinya.

Last sekali aku try buat cupcake oren tiru resepi dalam tv. Tawakal je takut tak jadi sebab aritu salin pun laju-laju. Maklumla...Rachel Allen bercakap boleh tahan gak lajunya. Tapi bila dah masuk dalam oven dan tengok dia naik elok je, rasa syok pulak.

Waktu berbuka try satu rasa...yum yum...sedap rupanya. Gebu elok je dalamnya dan rasa oren (dah buat perasa oren, haruslah rasa oren kan?). Lepas ni nak buat lagi untuk hari raya dengan topping dia sekali..nak buat topping cream cheese. Hehehe

Cupcake orenku...hehe..rupa kurang tapi rasa boleh tahan. Hahaha

8 comments:

Nur farahiza said...

rajin betol aka buat cupcakes nie , belajar skill kak , lepas nie boleh jual ., saya la yang akan beli , hehhe

nuyui a.k.a miss YUI said...

eh, cntik gak tu..naik elok ja

fieda said...

ermm..nmpk sedap tu..

kakchik@ella said...

Kueh raya? Kc buat masa belum kawin dulu je dik. dah kawin ni sekali pun tak penah buat. Hihi.

QasehnyaRania said...

rajinnya buat cupcake ;)

RedRose said...

rupa kurang sis kata? everytime I go my cousin's bakery shop kan..the unfinish cupcake would look exactly like yours. but then bila dia letak topping ir simply pour in some melt choc...dh jadi masterpiece. so, da most important thing should be da taste. ^__^

Knor said...

salam follow sini

Gombug said...

Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...

Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
Baca selanjutnya...



Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) Teknologi Maklumat Terteruk: Terdapat beberapa individu yang disenaraikan oleh readwriteweb.com di antara ketua pegawai eksekutif(CEO) yang paling teruk bagi peneraju industri teknologi maklumat.Baca selanjutnya...



Syarikat pengeluar BlackBerry, Research In Motion (RIM) mengalami masalah kegagalan servis yang serius dalam sejarah iaitu kegagalan titik tunggal atau istilah 'single point of failure' yang disebabkan oleh bencana alam di beberapa negara bebaru ini. Baca selanjutnya...



Telefon pintar Sony Ericsson Xperia tawarkan kapasiti 50GB simpanan secara percuma. Pihak Sony Ericsson telah melancarkan promosi bagi pemilik Xperia yakni ruang simpanan berkapasiti sebanyak 50GB secara percuma berasaskan teknologi cloud storage. Baca selanjutnya...